Nyitvatartás

Hétfő: 12-19
Kedd: 10-17
Szerda: Zárva
Csütörtök: 10-17
Péntek: 12-18
Szombat: 9-12
Vasárnap: Zárva

Elérhetőség

Hamvas Béla Városi Könyvtár

2440 Százhalombatta
Szent István tér 5.

Tel: 23-355-727
Fax: 23-355-727

Email: konyvtar@mail.battanet.hu 

Adószám: 16935248-1-13


Felnőttkönyvtár

A felnőtt részleg a könyvtár főbejáratával azonos szinten található. Használatának szabályait a mindenkori Könyvtárhasználati Szabályzat tartalmazza.  
Az előtérben lévő kölcsönzői pultnál intézheti a beiratkozáson kívül a könyvtári dokumentumok kölcsönzését és visszahozatalát, itt veheti igénybe a különféle irodai szolgáltatásainkat, illetve itt igényelhet gépidőt az internetezéshez.

Az olvasói térben található a tájékoztató pult, ahol a könyvtár állományáról illetve egyéb kérdésekről kaphat tájékoztatást. A tájékozódásban segítséget nyújt az elektronikus katalógus is, amelyhez 2 számítógépen is hozzáférhet. 

Közel 300 m2-en várjuk Önt:

  • Klasszikus művekkel és mai sikerkönyvekkel.
  • Folyamatosan bővülő hangoskönyv állományunkkal, melyet térítésmentesen kölcsönözhet.
  • Közel 70 féle folyóirattal, amelyeket kölcsönözhet a legfrissebb számok kivételével.
  • Amennyiben szívesen néz meg egy-egy filmet, több mint 1000 db DVD-filmből választhat. A multimédiás dokumentumokat kedvelők CD-ROM-okból is válogathatnak.
  • Ha olyan kiad­ványra lenne szüksége, amely a mi gyűjteményünkben nem található, megkeressük annak lelőhelyét s ha igényli, könyvtárközi kölcsönzéssel elkérjük.
  • Névadónk, Hamvas Béla műveinek gyűjteményével.
  • Széleskörű programajánlattal, melyről a honlapon kívül Facebook oldalunkról, valamint hírlevelünkből is tájékozódhat.
  • Gyűjteményünk egy része a raktárban található. Dokumentum keresésénél vegye igénybe az elektronikus katalógust, vagy kérje a tájékoztató könyvtáros segyítségét!
  • Állományunkat látogatóinkkal, olvasóinkkal együtt alakítjuk. Javaslataival keresse meg kollégáinkat, küldjön email-t, vagy vegye igénybe a honlap gyarapítási javaslat-küldő funkcióját.

Foglalkozások

Ez a díjmentes szolgáltatás színesíti, megkönnyíti az iskolai és óvodai oktató-nevelő munkát. Könyvtári eszközökkel nyújtunk segítséget ahhoz, hogy a gyermekek számára természetessé váljon az önálló ismeretszerzés, hogy készségszinten használják a kézikönyveket (enciklopédiákat, lexikonokat, szótárakat), hogy elsajátítsák az információkeresés hagyományos és modern - de mindenekelőtt megbízható - technikáit. A legkézenfekvőbb módszer erre az, ha már nagycsoportos óvodásoknak és kisiskolásoknak lehetőséget teremtünk a könyvtárlátogatásra, melynek során megismerkedhetnek a könyvtári szolgáltatásokkal, s melynek következtében talán olvasó felnőtté válnak. Így az olvasásnépszerűsítés, valamint a könyv- és könyvtárhasználatra nevelés együttesen valósulhat meg, oly módon, hogy a tanultak jól illeszkedjenek a digitális írástudás során kialakított készségekhez. Előzetes egyeztetést követően a felnőttkönyvtár munkatársai is rendszeresen tartanak könyvtárbemutató és könyvtárhasználati foglalkozásokat felső tagozatos és középiskolai osztályok részére. A könyvtár épületében tett séta során általános könyvtárhasználati és dokumentumismeretet nyújtanak. Ismertetik a könyvtár szolgáltatásait, a szolgáltatások igénybe vételének feltételeit és bemutatják a különgyűjteményeket (Helyismereti Gyűjtemény, gyermekkönyvtár stb.). Segítenek a tájékoztató eszközök megismerésében, köztük az online katalógus használatában is. 

könyvtári órákra mindazokat a csoportokat várjuk, akik a fentieken túl, egy-egy témakör szakirodalmával kívánnak megismerkedni. Előzetes egyeztetést követően pedagógusok által kért egyéb téma könyvtári feldolgozását is vállaljuk.

 

Gyermekkönyvtár

Szülőknek, pedagógusoknak

A gyermekkönyvtár legfőbb feladata: szorosan együttműködve az iskolai könyvtárakkal hozzásegíteni a gyerekeket a szabadidő hasznos eltöltéséhez, felébreszteni bennük az önképzés lehetőségét.

Állományunk több részből áll:

Kézikönyvtár: Az állomány legfőbb funkciója, hogy segítse a gyermeket a házi feladat és kutatómunka elvégzésében. Ezért kiemelten gyűjtjük a gyermekeknek szánt lexikonokat és enciklopédiákat, válogatva a felnőtteknek íródott kézikönyv állományból is.

Szakkönyvek: ismeretterjesztő és ismeretközlő könyvek. Az életkori sajátosságokat kiemelten figyelembe véve gyűjtjük a legkisebbeknek szánt „kis tudós” könyveket, a nagyobbaknak a bevezető jellegű és a kamaszoknak írt tudományos műveket. A képességek és készségek fejlesztése érdekében teljes körű gyűjtésre törekszünk a „hobby” kiadványok tekintetében.

Szépirodalom: az életkori sajátosságoknak megfelelően teljes körűen gyűjtjük a leporellóktól kezdve a magyar és világirodalom klasszikus meséit, verseit és regényeit. A „kötelező olvasmányok” gyűjtése elsősorban az iskolai könyvtár feladata, ezért mi csak példányszám kiegészítésre törekszünk. Az olvasási szokásokhoz igazodva, nagy hangsúlyt fektetünk az ifjúsági szórakoztató irodalomra

Időszaki kiadványok: a gyerekek életkorát és érdeklődését szem előtt tartva fizetünk elő különböző gyermeklapokra.

Diafilmek: Gyűjtjük a diafilmeket, a népmese diafilmek tekintetében a teljes körű gyűjtésre törekszünk

Hangoskönyvek: Az olvasási nehézségekkel küzdő gyermekek segítése céljából törekszünk a klasszikus gyermekirodalmi művek teljes körű gyűjtésére ,de szórakozás, utazás, pihenés céljával hangsúlyt fektetünk a kortárs gyermekirodalom jelenlétére is.