Nyitvatartás

Téli nyitvatartásunkat a hírfolyamban találják!

Naptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
 
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 

Elérhetőség

Hamvas Béla Városi Könyvtár

2440 Százhalombatta
Szent István tér 5.

Tel: 23-355-727
Fax: 23-355-727

Email: konyvtar@mail.battanet.hu 

Adószám: 16935248-1-13

Facebook

AZ OLVASÁSRÓL

#IKSZ_HBVK
Füredi Dániel, a budapesti MSzKC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola diákjának írása
 
Miért jó olvasni? Mit érdemes olvasni? Ezeket a kérdéseket nagyon sokan felteszik napról napra, hétről hétre, évről évre. Nem csak manapság, ezek a kérdések nagyon régóta megválaszolatlanok már. Éppen azért, mert bármennyire is klisés, nincs jó válasz. Az olvasás értelmét mindenki maga kell, hogy megtalálja, ugyanis ez teljesen személyiség és nézőpont kérdése.

Gyakori indokok a könyvek szeretete mellett a szórakozás nyújtása, információszerzés vagy a nehéz időszakok átvészelésében nyújtott segítség. Ezek közül mindegyik egymagában is megállja helyét, és ami csodás az olvasásban, ezeket összevegyítve is meg lehet találni. Egy jó sztori lehet tanulságos, és egy tankönyv is lehet vicces, igaz? És ami még csodálatosabb az az, ahogyan a különböző emberek, különböző személyiséggel különféleképp értelmezik a könyvek mondanivalóját. Egy igazán jó művet nagyon sokféleképpen fel lehet fogni anélkül, hogy bárki véleménye jobb lenne másénál.

Az emberek ízlése meglehetősen különböző, de ez nem is baj. Szerencsére rengeteg műfaj áll rendelkezésünkre, és mindegyik között megtalálhatóak átfedések is. Megtalálni a számodra legérdekesebb, hozzád legközelebb álló műfajt nem feltétlenül egyszerű feladat. Sok különböző könyvet érdemes elolvasnod, hogy kiszelektáld melyek tetszenek és melyek nem. Ez elsőre lehangoló lehet, viszont fel a fejjel! Legrosszabb esetben is megtudtad mi az ami nem tetszik, ami egy nagyon nagy előny az életben.

Fentebb már említettem, hogy nagyon sok írásbeli műfaj létezik. Ha az almfűfajokat is beleszámoljuk, nagyjából meg sem tudnánk számolni mennyi van. És csak egyetlen hely van, ahol megtalálható minden létező fajta könyv. A könyvtár. Na meg az internet, de tulajdonképpen az is egy gigantikus könyvtár. A könyvtár egy király hely, mert azon kívül, hogy megtalálod kedvenc műfajaidat és könyveidet, akad ott bőven ember aki ugyanúgy rajong a könyvek iránt, mint te. Az ilyen találkozásokból születnek a nagyon jó beszélgetések, és néha a nagyon jó barátságok is.

Mindezek mellett olyan pozitív tulajdonságai is vannak az olvasásnak, mint az IQ szint és egyéb készségek fejlesztése, önmagad megismerése és szókincs növelése. Utóbbi kapcsán már a szüleid, tanáraid is biztosan nyaggattak már, de tényleg így van. Számomra az olvasás például nem csak a szórakozást és kikapcsolódást jelenti, hanem a hatékony tanulást is. Informatika témában rengeteg könyvet olvastam már, és az érdekfeszítőségük az, amiért bármely más médium közül a könyveket preferálom. 

Ha csak egy dolog ragad meg ebből az egészből, az az legyen, hogy olvass! A könyvek egyszerre szórakoztatóak és hasznosak is. Ha egyáltalán nem élvezel olvasni, akkor is érdemes egy kis energiát rászánnod, ugyanis nagyon sok dolgot tanulhatsz így. És megfelelő mennyiségű idő után biztos vagyok benne, hogy sikerül majd olyan könyveket találnod, melyek mindkét aspektust egybegyúrják, és csak nyertesként jöhetsz ki elolvasásuk után.
 
(A kép könyvtárunkban készült 2019-ben a Férfiak Éve keretében.)

Esemény dátuma: 
2021. március 18., csütörtök - 11:15

HOSSZABBÍTÁS, KATALÓGUS

Hogyan használjam a katalógust?

Galéria

2015. december 10.

Könyvtárosok világnapja

2015 - Van képünk hozzá!

2016 - A könyvtárosok is esznek

2017 - Humor a könyvtárban

2018 - Dedikáció

2019 - Olvasószemüveg

2020 - Szép mondatok könyve

Partnereink

logók linkként?

Bejelentkezés

Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.